فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات داستانی
سال دوم شماره 5 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین آقاحسینی*، پرستو حیدری صفحه 1
    داستان شیر و نخچیران از جمله داستان های بلند و پیچیده مثنوی است که ساختاری دو لایه دارد. این داستان تمثیلی، روساخت و ژرف-ساختی دارد که برای تحلیل آن به الگوهای ساختارشناسی نیاز است. در این پژوهش روساخت داستان که همان حکایت کوتاه کلیله و دمنه است، به روش پراپ بررسی شده و به این نتیجه رسیده است که داستان شیر و نخچیران از قصه های عامیانه ای است که از نظر ساختاری با قصه های پریان پراپ مطابقت دارد؛ اما بدان دلیل که این داستان در مثنوی فراتر از این روساخت ساده است و پیچیدگی-های خاصی دارد، روش پراپ نمی تواند به آن پاسخگو باشد؛ بنابراین ژرف ساخت داستان با الگوی ساختارشناسی تزوتان تودوروف و گرماس تحلیل شده است. بررسی این داستان با دو الگوی مذکور سبب شده تا علاوه بر مقایسه ساختار یک حکایت در دو اثر متفاوت، ویژگی ها و ظرفیت های دیگر این داستان نیز شناخته شود.
    کلیدواژگان: داستان شیر و نخچیران، ساختارشناسی، پراپ، تودوروف، گرماس
  • فریده داودی مقدم*، منصوره شاه محمد میراب صفحه 17
    جنگ یکی از پدیده های مهم اجتماعی است که آثار و تبعات کمابیش یکسانی در جوامع انسانی دارد و هرگز نمی توان منکر پیامدها یا حتی تفاسیر مختلف از این پدیده، در پرتو ارزش ها و انگیزش های فرهنگی تاریخی این رخداد شد. ادبیات داستانی دفاع مقدس و به تعبیری کلی تر، متون مرتبط با جنگ میان ایران و عراق یکی از عرصه های فعال در بازنمود این پدیده اجتماعی است که با توجه به زمان و شرایط و فضای تولیدشان دربردارنده پیام ها و مفاهیم گوناگونی از جنگ هستند. بیان مفاهیم ارزشی و متعالی دفاع جنگاوران، نشان دادن معضلات اجتماعی و تبعات انسانی برآمده از جنگ و نگاه انتقادی به آن از موضوعات شاخص در این شاخه از ادبیات داستانی ایران است. احمد دهقان، یکی از نویسندگان معروف این عرصه است که آثارش را منتقدان در سویه های گوناگونی طرح و نقد می کنند. این پژوهش به دور از هرگونه پیش داوری به شیوه پژوهش کیفی و از نوع نظریه پردازی مبنایی به بیان مسئله ای اصلی رمان «پرسه در خاک غریبه»، آخرین رمان از احمد دهقان می پردازد. نتیجه پژوهش نشان می دهد که مقوله اصلی این رمان بازنمود مسائل انسانی جنگ از منظر طبقات اجتماعی بدون لحاظ کردن سیطره ایدئولوژیک یا پررنگ کردن مفاهیم خاص برای القای معانی ارزشی و انگیزشی این پدیده است.
    کلیدواژگان: احمد دهقان، جنگ، اجتماع، تحقیق کیفی، نظریه مبنایی، رمان پرسه در خاک غریبه
  • ابراهیم رحیمی زنگنه*، محمد کریمی صفحه 37
    یکی از قدیم ترین انواع ادبی دنیا داستان است. داستان گرچه در دوره اخیر و چند قرن پیش با دن کیشوت سروانتس پا به عرصه ظهور نهاد، اما در بین ملل متمدن گذشته، از جمله ایران سابقه کهنی دارد. وجود داستان های گوناگون در فرهنگ ایرانیان نشان از زندگی این نوع ادبی در این سرزمین است؛ هرچند داستان جدید با آنچه ما در ادبیات قدیم خود داریم، بسی تفاوت دارد؛ اما می توان برای نشان دادن این تفاوت از اصطلاح قصه برای داستان های کهن استفاده کرد. در این مقاله تاریخ ادبیات داستانی ایران را واکاوی کرده و به بررسی ادبیات شفاهی و داستان در آن دوره (پیش از پیدایش خط) پرداخته ایم. نتایج پژوهش نشان داد که حتی پیش از پیدایش خط، داستان در زندگی روزمره ایرانیان حضور داشته است.
    کلیدواژگان: تاریخ ادبیات، داستان، قصه، ادب شفاهی، پیدایش خط
  • مجید عزیزی*، محمدرضا روزبه صفحه 51
    پژوهش و مقایسه تطبیقی آثار ادبی، خصوصا در حوزه ادبیات داستانی، از مهم ترین رویکردهای نقد و تحقیق ادبی به شمار می آید. هدف مقاله حاضر بررسی شباهت های پیرنگ داستانی رمان کیمیاگر اثر کوئیلو و داستان «زمزم» اثر رضا امیرخانی است. تشابهات بسیاری در ساختار این دو روایت داستانی وجود دارد که برخی از آن ها را می توان در آثار دیگری نظیر مثنوی مولوی، دیوان شمس، مقالات شمس، منطق الطیر عطار، عجایب نامه محمد بن محمود همدانی و... نیز جست و جو کرد. برخی از وجوه مشترک در آثار یادشده را می توان این گونه برشمرد: شوق طلب و حرکت در جهت هنجارهای مسلط جامعه، وجود عشق های تکامل نیافته در دیگران، نقش خواب و رویای صادقه در پیرنگ داستان ها، وجود حقیقت برتر و فرامادی و کشف آن در آخر داستان ها و... نقاط مشترکی نیز به صورت خاص در دو داستان اصلی دیده می شود؛ از جمله: تشابه در جنسیت و طیف سنی شخصیت های اصلی، اشتیاق درونی و خودجوش شخصیت ها در جهت نیل به علاقه های شخصی بدون عافیت اندیشی و سودجویی، جزئی نگری نویسندگان در معرفی شخصیت های فرعی، حضور انسان های معنوی و تاثیرگذار، پرداختن به مقوله عرفان در دنیای نوین و...
    کلیدواژگان: پائولوکوئیلو، کیمیاگر، رضا امیرخانی، داستان زمزم، پیرنگ، ساختار
  • ذوالفقار علامی*، زینب غفاری صفحه 73
    رمان به عنوان یک اثر ادبی، تقلیدی از زندگی واقعی است و به همان میزان که گفت وگو در زندگی عادی کاربرد دارد، از برجسته-ترین شاخصه ها و از مهم ترین اجزای رمان نیز به شمار می آید؛ اما چنانکه می دانیم، مکالمه از دیدگاه باختین مسئله ای فراتر از گفت-وگوهای صرف داستانی است. از نظر او هر اثر ادبی از دیدگاه مکالمه گرایی در دو سطح قابل مطالعه است. از یک سو هر اثر ادبی پاسخی است به آثار پیش از خود و انتظار پاسخ از آثار پس از خود را دارد. از دیگر سو، رمان عرصه ای است که در آن گفتار شخصیت ها فارغ از تضاد یا هم سویی با نویسنده مجال ظهور می یابد و به این ترتیب رمان چندآوایی بیشترین قابلیت را برای حضور گفت وگومند ی دارد. در مقاله پیش رو، انواع گفت وگو در رمان شب چراغ، نوشته جمال میرصادقی از نظر کاربردی طبقه بندی و تحلیل گردیده و با توجه به آرای باختین شاخصه های رمان چندآوایی در آن بررسی شده است. نتیجه به دست آمده نشان می دهد که بسامد کاربردهای گفت وگو در رمان شب چراغ متناسب با پیرنگ و موضوع رمان متغیر است و بیشترین کاربرد گفت وگوها در معرفی شخصیت ها دیده می شود. همچنین رمان یادشده از امکانات گفت وگومندی در رمان های چندآوایی برخورداراست.
    کلیدواژگان: رمان شب چراغ، میرصادقی، باختین، گفت وگو و گفت وگومندی
  • وحید مبارک* صفحه 95
    سعدی، در نثر سهل و ممتنعش، معلم اخلاق و در مثنوی، طراح سیاست های رفتار اجتماعی و «رستاخیز ادبی» است؛ وی در بهره گیری از داستان به تبعیت از آموزش دینی اش که مبتنی بر یافته های قرآنی است، کوشاست. اغلب قصه ها و حکایت های سعدی در گلستان و بوستان، داستانک تعلیمی محسوب می شوند و داستان مثال تایید و تاکید مطلب پس یا پیش از خود هستند.
    اما در داستان های بت سومنات و جوان مشت زن، خود داستان نیز اهمیت می یابد و عناصر داستانی به کار برده شده در آن ها؛ در کنار کلی گرایی، نداشتن زمان و مکان واقعی، کاربرد فراواقعیت و عناصر غیرواقعی، جبرگرایی، قلت قهرمانان و شخصیت ها و ثابت و ایستا ماندن آن ها، خودنمایی می کنند؛ به خصوص که مضامین آن ها و درون مایه شان نیز مخصوص به خود آن هاست و تایید یا ردکننده سخن پیش یا پس از خود هم نیستند.
    هدف این پژوهش آن است که با بررسی این دو داستان، چگونگی عملکرد سعدی را در بهره گیری از داستان کوتاه و نحوه روایت و شخصیت پردازی و برخی از عناصر داستان، از منظر تحلیل انتقادی گفتمان، نشان دهد و در نظم و نثر با یکدیگر مقایسه کند. دستاورد پژوهش آن است که سعدی چندان در بند کاربست و استفاده از عناصر داستان نیست و بیشتر به سیاق کهن، حکایت پردازی و قصه گویی می کند؛ اما توانمندی لازم برای بهره مندی از داستان کوتاه را دارد ولی به دلیل اهمیت و اولویت دادن به پیام و تعلیم، داستان را به درجه دوم اهمیت تنزل می دهد.
    کلیدواژگان: بوستان و گلستان سعدی، داستان و عناصر آن، شباهت ها، تحلیل انتقادی گفتمان
  • سولماز مظفری، فرهاد کاکه رش* صفحه 123
    نقد کهن الگویی از نظریه های نوین نقد ادبی و مبتنی بر نقد روان شناختی است که بر اساس آرای یونگ بنا شده است. در این نوع نقد، ضمن مطالعه و بررسی کهن الگوهای یک اثر، چگونگی جذب آن ها توسط ذهن شاعر و نویسنده این اثر نشان داده می شود. کهن الگو که محصول تجربه های مکرر بشر در زندگی است و در ناخودآگاه وی به ودیعه نهاده شده، از زوایا و ابعاد گوناگون مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. بر پایه این مطالعات، سفر قهرمانی برای رسیدن به کمال و رویای فردیت با تکیه بر حضور کهن الگوها در زندگی هر فرد میسر است. هدف این مقاله، بررسی رمان شوهر آهو خانم نوشته علی محمد افغانی از منظر نقد کهن الگویی با تکیه بر مبانی فکری کارول. اس. پیرسون و هیو. کی.مار بر پایه کهن الگوهای دوازده گانه بیداری قهرمانان درون است.
    نگارندگان تلاش کرده اند تا ضمن آشنایی اجمالی با این کهن الگوها، نشان دهند شخصیت های داستانی نیز با تجلی این کهن الگوها می توانند در فرایند تفرد گام نهند و سفر قهرمانی را پیش گیرند. نتایج این تحقیق نشان می دهد رمان شوهر آهو خانم سرشار از کهن-الگوهاست و به دلیل رویکرد روان شناختی خود، بر پایه نظریات کهن الگویی قابل تحلیل است. آهو با حلول 7 کهن الگو، روند تفرد را در پیش می گیرد و دیگر شخصیت های داستان نقش پرورش دهندگی را در مسیر تشرف برای او دارند.
    کلیدواژگان: نقد کهن الگویی، کهن الگو، سفر قهرمانی شخصیت، رمان شوهر آهو خانم، علی محمد افغانی
|
  • Hossein Agha Hosseini*, Parastoo Heydari Page 1
    The tale of Nakhjīrān va shīr is one of the long and complicated stories of Masnavi which has a bilateral structure. This symbolic story has a surface structure and deep structure which demand structural patterns to be analyzed. Therefore, the surface structure of the story which is the very short tale of “Kalila and Damna” has been studied due to Propp’s method concluding to this fact that the story is folk which is comparable to that of Propp’s fairytales will be studied. Whereas this story is beyond a simple surface structure, there is some complications so much that Propp’s method is not able to be provided in it, therefore the deep structure of Tzvetan Todorov and Greimas are necessary. The analysis of this story due to two forementioned patterns cause to compare the structure of two different works, the features and other capacity of the story.
    Keywords: Propp, Todorov, Garmas, Structuralism, Tale of Nakhjiran, va, Shir
  • Farideh Davoodi Moghadam*, Mansooreh Shah Mohammad Mirab Page 17
    War is an important social phenomena, it is commonly affective among the people and the different interpretations of it won’t be rejected due to cultural, historical motives. The story literature of religious defense as whole is a field of social phenomena due to the condition of different concepts of war between Iran and Iraq. The expression of sublime concepts of warrior defense shows the social, humanistic problems referring to war in the critical way in the story literature of Iran. Ahmad Dehghan is one of the most famous writers in this field and this study is qualitative survey minus prejudice due to the fundamental theories of novel entitled Wandering in The Strange land which is his last novel. The conclusion of stusy shows that the main issue of essay is to manifest the human issues of war in the social levels minus ideological field or deepening some specific concepts to motivate the valuable values.
    Keywords: Ahmad Dehghan, War, Society, Qualitative research, Fundamental Theory, Wandering in The Strange land
  • Ibrahim Rahimi Zangeneh*, Mohammad Karimi Page 37
    One of the oldest literary genres is fiction in world. Whereas fiction was introduced by Don Quisite in many centuries before, but it is very old in the different past nations. One of these old nation is Iranian as well as the different fictions in their culture, but it is possible to show the literary genre in this land. Although there is different between old and new fictions, though it is better to use the term, novella for the old fictions. We try to extrapolate the history of literary fiction, in order to examine the oral literature as well as the contemporary fictions (before invention of line).
    Keywords: history of literature, novella, oral literature, the invention of writing
  • Majid Azizi*, Mohammad Reza Roozbeh Page 51
    The most important literary criticism is comparative study of literary works. The present article's purpose is to peruse the similarities between the ''Alchemist'' novel by Koilo and "Zamzam" story by R. Amirkhni. There are many similarities in the structure of these two stories, some of which can be found in other works such as Masnavi of Mulavi and Shams Collection, Articles Shams, Attar's Conference of the Birds logic (mantegh olteyr), ajayebname of Mohammad Mahmoud Hamadani and etc. The common areas of aforementioned stories including: spontaneous inner desire to normalize the conditions in the society, the uncompleted love in other, The role of honest dream in the plot story, higher metaphysical truth, the resolution at the end of stories… and the common aspects of two main stories; such as gender and age range of the similarity of the main characters, personalities and. authors introduce minor characters, human and spiritual presence influences, addressing the issue of spirituality in the modern world...
    Keywords: Paulo Coilo‚ Alchemist‚ Reza Amirkhani‚ Zamzam‚ plot, structure
  • Zolfaghar Allami Mehmandusty*, Zeinab Ghafary Page 73
    As a literary work, a novel is imitation of actual life, it is as important as the conversation in the actual life, but for Bakhtin, the issue is beyond the conversations in the stories. He takes every literary work in two levels to be studied. On one hand, every literary work is a response to its previous works, it also expects the future works, on the other hand, a novel is the field where the character’s sayings reveal minus this fact whether it is for or against the writer, and therefore, there is polyphony. The present article tries to examine the different kinds of dialogues in the novel of Shab Cheragh by Jamal Mirsadeghi which are classified from the points of view of Bakhtin, as well as polyphony. Novel as a literary work, is an imitation of the real life, and it is one of the most outstanding indices and the most important elements of novel. The results show that the frequency of dialogue is different due to the plot, the subject of the novel, and it is the most application dialogues introduces the characters. Also the novel of Shab Cheragh uses the possibilities of dialogism in the Polyphonic novel.
    Keywords: Shab cheragh novel, Mirsadeghi, Bakhtin, Dialogue, dialogicality
  • Vahid Mobarak* Page 95
    Sadi’s prose is easy and his Masnavi is a teacher of morality, a designer of politics of social behavior as well as the literary rising, he tries to use Quran and the religious instructions in his stories, which have been composed in Golestan an Boostan, they are called the deductive short stories that approve what was said before or after it. Though, the story itself is important in Bat Sumenat story and Boxer Young Man, beside the elements of story, generallism, minus actual time and place, meta-reality, unnatural elements, naturalism, less hero, the stable characters, the subjects and the themes were approved or rejected what was said before or after it. The goal of study is to examine two stories due to the method of narration, characterization, the elements of story, discourse analysis, in order to compare them in prose and poetry. Findings mostly refer to the traditional method of narration, but the story leaves to the second level due to the instructive message.
    Keywords: Sadi's Boostan, Golestan, Elements of story, Similarity, Discourse Analysis
  • Solmaz Mozaffari, Farhad Kakarash* Page 123
    Archetype criticism is one of the modern literal theories based on psychological review which has been based on Jung ideas. This criticism concerns with studying and examining the archetype of a work, in order to understand how it is got in the poet’s or author’s mind. Archetypes is the products of repeated experiences of human life and it has been dedicated to human, therefore it is necessary to analyze and examine the different angles and dimensions. Regarding these studies, heroic journey is possible in order to achieve the perfection and individuality dream relying on archetypes in everybody’s life. The present article aims to review Shohar e Ahookhanomby by Ali mohammad Afghani from the perspective of archetypal criticism relying on the fundamentals of intellectual basis of Carol.S.Pearson and Huo.k. Marr in the light of 12 archetypes of awakening the internal heroes.The authors try to introduce these archetypes briefly, in order to show the fictional characters manifesting these archetypes that they could follow individuation to take heroic journey. The results show that Shohar e Ahookhanomis abound with archetypes as well as the psychological approach. Reincarnating7 archetypes, Ahookhanom takes individuation and the fictional characters act as the breeders on initiation.
    Keywords: Archetypal criticism_heroic journey_Shohar e Ahookhanom_Alimohammad Afghani